fbpx

Blog

TOT CE TREBUIE SA STI DESPRE CLASIFICAREA / CALITATEA PELETILOR.

In ultimii ani, numarul centralelor pe peleti vandute in Romania a crescut in mod considerabil. Din ce in ce mai multe firme de peleti pun la dispozitia romanilor astfel de centrale. Desi pretul unei centrale pe peleti este mai mare ca al unei centrale normale, peletii ne ajuta sa facem economie in timp si astfel sa ne castigam investitia.
Centralele pe peleti reprezinta o alternativa convenabila, ecologica si economica, permitand in acelasi timp reducerea costurilor pentru incalzire.
Avand un proces de productie foarte complex dar si eficient, peletii sunt un tip de combustibil foarte ieftin obtinut din biomasa. Datorita acestui procedeu avansat, se obtine un grad de umiditate foarte mic, fiind redus de la 50% pana sub 10%. Astfel, majoritatea producatorilor de centrale pe peleti recomanda ca gradul de umiditate sa fie sub 15%, iar procentul de sub 10% reprezentand un foc foarte eficient.

PELETII REPREZINTA UN COMBUSTIBIL ECOLOGIC.

Peletii sunt un tip de combustibil economic deoarece nu este folosita niciun fel de substanta chimica in procesul de realizare. Pentru ca peletii sa se pastreze in forma actuala se foloseste comprimarea. Eficienta peletilor este aceeasi indiferent de tipul lemnului. Se stie ca in cazul centralelor pe lemne se recomanda lemnul de esenta tare, dar asta nu si in cazul peletilor. Indiferent de tipul lemnului, dupa transformarea in peleti, toate tipurile de lemn contin aceasi densitate, oferind o capacitate calorica comparabila in BTU pe kilogram. Peletii din lemn tare au tendinta de a produce mai multa cenusa decat rasinoasele. (Pin, brad, etc.) Prin urmare, este de preferat sa achizitionam peleti din rasinoase, datorita faptului ca acestia nu se sfaramana. Chiar si in cazul peletilor din esenta tare, se utilizeaza estenta de lemn moale (pin, brad, etc.) ptr compactarea peletului.

CALITATEA PELETILOR.

Producatorii de peleti trebuie sa respecte anumite cerinte atunci cand vine vorba de tipul de combustibil utilizat. Prin standardul european EN 14961–2 s-au stabilit cerintele de calitate pentru peleti, necesare pentru a se acorda certificatul EN Plus. Acesta este o dovada ca peletii produsi sunt de o calitate superioara. Asadar, pentru peleti exista trei clase de calitate: A1, A2 si B.
Ce diferentiaza aceste clase este dimensiunea peletului, procentul maxim de pulberi, cantitatea de cenusa rezultata, temperatura de ardere completa.

  • Peletii de calitate A1 sau calitatea premium sunt cel mai des utilizati, sunt consumati in special in sectoarele rezidentiale, produc cea mai scazuta cantitate de cenusa si au cea mai crescuta putere calorica.
  • Peletii de calitate A2 sunt utilizati pentru arderea in instalatii mai mari si produc o cantitate mai mare de cenusa.
  • Peletii de calitate B sau calitate industriala produc cea mai mare cantitate de cenusa, pot fi compusi chiar si din impuritati precum nisipul si pentru aceasta clasa nu este obligatorie certificarea EN Plus.
    Daca vrei sa discutii despre calitatea peletilor Pellegreeno cu unul din consultantii nostrii ne poti contacta la numerele de telefon.